Presslansering PROWDER

PROWDER

För att spara ner bilderna gör följande:
Högerklicka på den bild du vill spara ner och tryck sedan på ”spara bild/fil som..” Bilderna är i JPEG format och anpassade för tryck. Behöver du filerna i TIFF så ber vi dig maila josefine.back@palina.se

Uppsala september 2019

PRESSINFORMATION

I december 2011 lyckades forskarna Sara Frykstrand Ångström, Johan Gómez de la Torre och Albert Mihranyan i professor Maria Strømmes team på Uppsala Universitet syntetisera ett stabilt mesoporöst kompositmaterial med extraordinärt stor yta. De valde att kalla materialet Upsalite®.

2012 gjordes den första patentansökan av Disruptive Materials AB och sommaren 2013 publicerades nyheten om Upsalite i en vetenskaplig tidskrift. Det blev direkt en stor världsnyhet. 2017 godkändes det första patentet i USA, vilket följdes av flera patent globalt 2018.

Upsalite – världens törstigaste tvättsvamp i mikroformat

Materialet Upsalite är en nanostruktur av magnesiumkarbonat som har en stor yta i förhållande till sin volym. Ytan, upp till 800 kvadratmeter per gram, är betydligt större än tidigare kända karbonater av jordartsmetaller.

Upsalite är ett vattenfritt, mycket poröst, amorft magnesiumkarbonat. På nanonivå ser materialet ut som en tvättsvamp.

Upsalite är ett mångsidigt material som kan användas inom ett stort antal skilda områden tack vare sin unika absorptionsförmåga. Materialet kan även laddas med aktiva ingredienser som antioxidanter och läkemedel.

De huvudsakliga användningsområdena för Upsalite är idag inom läkemedel, kosmetik och sport.

Praktiska exempel med Upsalite

Kosmetik– Disruptive Materials har en avdelning som uteslutande arbetar med att ta fram premiumprodukter för hud‐och hårvård. Palina är den första partnern inom skönhetsindustrin som erbjuder Upsalite i sin makeup.

Sport– Tillsammans med det amerikanska bolaget Black Diamond har Disruptive Materials AB tagit fram nästa generations klätterpulver genom en tillsats av det högteknologiska materialet Upsalite i standardkrita. Upsalite har 10 gånger bättre uppsugningsförmåga än krita vilket därmed ger torrare händer och ett bra grepp. Produkten, ”Black Gold”, släpptes på den globala marknaden 2018.

Läkemedel– Disruptive Materials såg tidigt teknologin som en lovande läkemedelsbärare. Materialets speciella struktur öppnar möjligheter för att öka lösligheten hos läkemedel. Utveckling pågår i skrivande stund.

 

Porous Minerals – en helt ny kategori mineral-makeup

Porous Minerals är en ny kategori av mineral‐makeup som refererar till de mycket små porerna som exempelvis Upsalite består av. Denna nya kategori har alla de positiva egenskaper som tidigare mineralprodukter besitter plus en extraordinär absorptionsförmåga. De små porerna ökar sebumkontrollen och ger en långtidsverkande, matt effekt som sitter kvar under hela dagen. Porous magnesium carbonate, Upsalite, är ett talande exempel på ett material och en innovation inom denna nya skönhetskategori.

 

Historik

Materialet Upsalite upptäcktes av en tillfällighet. Maria Strømmes och forskarnas ambition var att lösa det stora problemet med att många av de läkemedel som nu håller på att tas fram är svårlösliga. Upsalite upptäcktes efter flera misslyckade försök då en av forskarna startade en materialsyntesprocess på en torsdag, blev sjuk på fredagen, glömde bort att be någon stoppa processen och återvände först på måndagen. Då upptäcktes att materialblandningen ändrat karaktär. Efter torkning fick forskarlaget fram det porösa material de länge sökt efter.

Till historien hör att flera internationella forskare hade försökt att skapa ett liknande material redan i början av nittonhundratalet, och flera artiklar – även en rysk avhandling från 1960‐talet – hade kommit fram till att syntesen de svenska forskarna precis lyckats med var omöjlig att få till.

 

Pressmeddelande

Uppsala, 2019 09 04

Banbrytande svensk nanoteknologi revolutionerar kosmetikabranschen:

 

Nu släpper Palina det första pudret med Upsalite®

 

Nu presenterar makeup och hudvårdsföretagetPalina och Disruptive Materials resultatet av svensk forskning inom nanoteknik i kombination med djup kunskap inom kosmetik; ett helt nytt puder där traditionella makeup-ingredienser plockats bort till förmån för det patenterade materialet Upsalite.

I en makeup är basen det viktigaste. Det är grunden som ska hålla under hela dagen. Dock är det en djungel av produkter på skönhetshyllorna som lovar guld och gröna skogar men i många fall inte håller hela vägen. Med detta som utgångspunkt startade samarbetet mellanPalina och det svenska företaget Disruptive Materials som står bakom Upsalite. Efter drygt ett års intensivt arbete presenteras nu ett banbrytande puder och en helt ny kategori i mineral-makeup: Porous Minerals. Det nya transparenta pudret med Upsalite heter Palina Prowder och kommer i en neutral nyans som passar alla hudtyper.

 

Upsalite är världens törstigaste tvättsvamp i mikroformat. När man blandar det i ett puder förstår ni vad som händer. Huden håller sig matt och jämn utan att man behöver bättra på sin makeup under dagen. Jag och mina anställda makeup-artister och hudvårdsspecialister har aldrig sett ett liknande resultat, berättar Lina Ivarsson, vd och grundare Palina.

 

Materialet Upsalite upptäcktes av professor Maria Strømme samt forskarna Sara Frykstrand Ångström, Albert Mihranyan och Johan Gómez de la Torre på Uppsala Universitet 2011. Det är ett unikt material som har en oerhörd förmåga att absorbera.

 

I kosmetikaindustrin använder man sig bland annat av talk och silica för att få en matt effekt i makeup-produkter. Talken suger upp sebum, det vi i dagligt tal kallar den olja som gör ansiktet glansigt, men lägger siglätt i de fina linjerna i ansiktet och gör huden torr. Silica kan även visa sig som vita fläckar på fotografier tagna med blixt, så kallade ”Powder Flashbacks”.

 

Vi har bytt ut talken och silican i pudret och ersatt det med Upsalite. Materialet fungerar som en liten tvättsvamp som suger upp det överflödiga sebumet i huden, men samtidigt behålls den viktiga fukten. Resultatet av produkten ger en matt makeup, men helt utan den torra pudriga känslan, och låter din naturliga lyster lysa igenom. Dessutom helt utan flashbacks!, berättar Lina vidare.

 

Upsalite reflekterar inte fotoblixtars ljus, vilket gör att produkten fungerar bra såväl till vardags som i mer professionella foto- och festsammanhang. Upsalite är dermatologiskt testat och säkert att använda, då magnesium är ett mineral och en vanlig tillsats i både mat och läkemedel.

 

Upsalite är ett amorft magnesiumkarbonat. Materialet är mycket poröst och kan suga upp fukt, lipider och odörer vilket öppnar upp för många användningsområden. Samarbetet med Palina är väldigt givande och jag ser flera framtida möjligheter för Upsalite inom kosmetik,säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi och medgrundare av Disruptive Materials.

Palina Prowder är den första kosmetiska produkten med Upsalitepå den globala marknaden.

 

Palina Prowder

Pris: 449 kr

Produkten finns att köpa via www.palina.sesamt i utvalda butiker och hudvårdssalonger.

 

För mer information vänligen kontakta:

Josefine Bäck, marknads- och säljansvarig Palina. Josefine.back@paline.se, 073-072 93 30.

Jenny Andersson Collby, marknadsansvarig Disruptive Materials AB, jenny.collby@disruptivematerials.com, 073-591 98 18.

 

För högupplösta pressbilder och bokning av intervjuer vänligen kontakta:

Liza Skoglund, liza@balodis.se, 072-350 92 22

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.